Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Δημοκρατία και δικαιοσύνη

"Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς δικαιοσύνη"

Αν και η Δικαιοσύνη εμφανίζεται ιστορικά ως έννοια, πριν από την γέννηση της Δημοκρατίας, παραμένει αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ως θεσμός εξελίσσεται ώστε να διευθετεί τις υποθέσεις του λαού και όχι μόνο των ισχυρών , μόνο μετά την εφαρμογή του συγκεκριμένου πολιτεύματος.

Αν προσπαθήσουμε να αποδώσουμε στο σήμερα τι περιλαμβάνεται με τον ορισμό του θεσμού της Δικαιοσύνης, θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε, την τήρηση και εφαρμογή των νόμων, την απονομή της δικαιοσύνης μέσου του δικαστικού συστήματος, το γραπτό και άγραφο δίκαιο και ακόμα γενικότερα και την γενική αίσθηση περί δικαίου .

Η λειτουργία του θεσμού της Δικαιοσύνης είναι ένα από τα βασικό δομικό  στοιχείο της ίδιας της Δημοκρατίας. Όπου υποχωρεί η Δικαιοσύνη υποχωρεί και η Δημοκρατία. Όπου αλλοιώνεται η Δημοκρατία ως πολίτευμα, αντίστοιχα αλλοιώνεται και η Δικαιοσύνη.

Η Δικαιοσύνη όπως και η Δημοκρατία είναι συνεχώς μεταβαλλόμενη και εξελισσόμενη και  ακολουθεί ή συμπορεύεται με τις επιλογές της κοινωνίας.

Υπάρχουν, όπως είναι φυσικό αρκετοί  προβληματισμοί ως προς το πως λειτουργεί και επηρεάζεται ως θεσμός η Δικαιοσύνη. Σταχυολογώντας θα παρουσιάσουμε μερικούς από αυτούς.

Κατοχύρωση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των πολιτών.

Σε μια ευνομούμενη πολιτεία είναι δεδομένη η ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και  υποχρεώσεων. Για να υπάρχει κατοχύρωση χρειάζεται θεσμικό πλαίσιο που να ορίζει και ταυτόχρονα να προστατεύει  από ηθελημένη ή αθέλητη καταστρατήγηση τους. Και για να είναι ισχυρά θεμελιωμένο απαιτείται να είναι δομημένο και ταυτόχρονα να είναι σαφές ώστε να είναι κατανοητό σε όλους.

Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης 

Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι απαραίτητη για να διασφαλίζεται το δίκαιο..Σήμερα οι δικαστές διορίζονται ενώ κανονικά θα έπρεπε να εκλέγονται  ή να κληρώνονται. Ιδανικά κατευθείαν από τον λαό ή  μέσω μια διαφανής διαδικασία του δικαστικού σώματος.

Ισονομία

Εξασφάλιση της ισότητας απέναντι στον νόμο για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως οικονομικής θέσης, ιεραρχίας, φύλου, θρησκείας, καταγωγής ή όποιας άλλης διαφοροποίησης. Για να γίνει πραγματικότητα ο νόμος χρειάζεται να είναι ίδιος για όλους χωρίς παράθυρα και εξαιρέσεις.

Σύνταγμα και νόμοι από τον λαό

Ο Λάος επιβάλλεται σε μια Δημοκρατία να είναι το υπέρτατο νομοθετικό και εκτελεστικό σώμα. Σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον του, την καθημερινότητα του, είναι πρωταρχικό δημοκρατικό δικαίωμα να έχει την δυνατότητα να εκφραστεί και να αποφασίσει. Είναι θεμελιώδες οι πολίτες να έχουν την δυνατότητα να προτείνουν, να νομοθετήσουν, να επικυρώσουν, να ακυρώσουν, το Σύνταγμα κατά άρθρο ή και κατά όλο, όπως και το ίδιο χρειάζεται να ισχύει για κάθε νόμο, ή  κρατική ή υπουργική ή διοικητική απόφαση οποιοδήποτε  κρατικού ή αυτοδιοικητικού φορέα ή εταιρίας ή οργανισμού που έχει σχέση με το δημόσιο συμφέρον. Είναι βασικό να υπάρχουν δεσμευτικά δημοψηφίσματα.

Ορκωτά δικαστήρια.

Ένας ακόμα θεσμός που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες και ίσως πιθανών θα μπορούσε να βοηθήσει στην απόδοση της δικαιοσύνης με πιο δημοκρατικό τρόπο,εφόσον το σώμα των κληρωτών ενόρκων προέκυπτε κατευθείαν από πολίτες, μέσω διαφανής διαδικασίας.

Η συζήτηση για τα θέματα αυτά δεν είναι εύκολη. Υπάρχουν πολλές προτάσεις από ομάδες πολιτών, πολίτες μεμονωμένοι, φορείς, ακαδημαϊκοί εντός και εκτός της Ελλάδος θέτουν τα θέματα αυτά προσπαθώντας να βρεθούν προτάσεις και απαντήσεις για να ανοίξουν νέους δρόμους με την υποστήριξη της κοινωνίας.

Σταμάτης Στεφανάκος.
ΥΓ: Ένας μη ειδικός ανένταχτος πολίτης.





Δεν υπάρχουν σχόλια: