Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Κοινωνική Αλληλεγγύη ή «Κοινωνική Αλληλεγγύη» τύπου Χ.Α.;



Του Σταμάτη Στεφανάκου
 
Είναι απίστευτο το πόσο πολύ ασχολήθηκε η ειδησεογραφία με την «Κοινωνική Αλληλεγγύη» της  Χ.Α.

Καταρχάς  η αλληλεγγύη ως πρακτική, δεν έχει σχέση με… φωτοβολίδες. Μια διανομή τροφίμων περιστασιακά είναι κοροϊδία χειρίστου βαθμού, και απέναντι σε αυτούς που απευθύνεται και απέναντι σε όλη την κοινωνία.  Σημαίνει συνέπεια, σημαίνει τάξιμο και έχει διάρκεια στον χρόνο και στο χώρο.


Κατά δεύτερον, η πείνα και η εξαθλίωση δεν έχει ούτε χρώμα, ούτε σημαία, ούτε πατρίδα, ούτε θρησκεία, ούτε ταυτότητα, ούτε κόμμα, ούτε ιδεολογία. Τόσο απλά.

Όπως και το αίμα. Είναι κόκκινο ανεξάρτητα από προέρχεται.

Αυτά είναι τα απλά, τα αυτονόητα.

Η αλληλεγγύη επίσης δεν μετατρέπει τον άνθρωπο σε επαίτη, ούτε τον ευτελίζει, ούτε  τον κάνει παθητικό. Αλληλεγγύη σημαίνει συμμετοχή και κοινό αγώνα.

Τι από αυτά τηρεί η Χ.Α.; Τίποτα…

Που αποσκοπεί; Ε, να μαζέψει ψηφαλάκια, να το παίξει πατριωτική πράξη, να φανεί καλή. Και φυσικά να προωθήσει την «ιδεολογία» της, η οποία  σημειωτέον είναι η ναζιστική, με το πρόσχημα ότι βοηθά τους έλληνες.

Το ακριβώς αντίθετο, είναι οι ομάδες αλληλεγγύης που έχουν συστήσει πολίτες, πανελλαδικά. Αυτοί, οι εργάτες της αλληλεγγύης, δεν έχουν πρόσβαση σε ΜΜΕ, δεν ζητάνε μπράβο. Και αν τύχει και κανείς δημοσιογράφος εμφανισθεί, το πρώτο που διακρίνεις είναι μια συστολή. Για αυτούς είναι αυτονόητο αυτό που κάνουν. Δεν ζητάνε μπράβο…  

Ξέρω περιπτώσεις ομάδων, που έχουν 100αδες αλληλέγγυους, και δρουν αθόρυβα. Ξέρω κόσμο – και θα έπρεπε και εσείς να ξέρετε- που κάνουν ότι μπορούν μέσα σε αυτή την καταστροφή, λόγω της ανεπάρκειας του κράτους και την έλλειψη υποδομών , να μην αφήνουν να διαλύεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αγωνίζονται, να μην υπάρχει παιδί χωρίς φαγητό, άνθρωπος χωρίς να έχει πρόσβαση στα βασικά και τα απαραίτητα, ώστε να παραμένει όρθιος.

Ξεπερνούν οι άνθρωποι αυτοί πολλές φορές τον εαυτό τους. Ξεχνάνε την προσωπική τους ζωή και την οικογένεια τους, τους φίλους τους, τον εαυτό τους.  Δεν προωθούν την ιδεολογία τους, δεν προσηλυτίζουν, δεν προωθούν τα πιστεύω τους. Είναι ο δικός τους τρόπος να πουν ΟΧΙ σ αυτό που απεργάζονται αυτοί που θέλουν την χώρα και την κοινωνία διαλυμένη.

Δεν ζητάνε, ταυτότητα, πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων,  δεν διαχωρίζουν τους ανθρώπους που εντάσσουν σε δικούς μας ή όχι . Δεν βγάζουν χρήμα , δεν ζητάνε ανταμοιβή, και το ευχαριστώ αυτών των ανθρώπων είναι να κοιμούνται το βράδυ με την στεναχώρια ότι δεν κάνανε όσο μπορούσαν. Ότι έμεινε ίσως,  κάποιος  χωρίς φαγητό και δεν το ξέρουν, ίσως κάποιος να μην έχει φάρμακα, ίσως κάποιο παιδί να χρειαζόταν ένα παιχνίδι και δεν είχαν να του το δώσουν, κάποιο βιβλίο, ένα ρούχο.

Έχουν συνείδηση , έχουν ηθική.  Κάποιοι από αυτούς είναι και ενεργοί πολιτικά όπου έχει επιλέξει ο καθένας. Αλλά την αλληλεγγύη την βλέπουν όχι ως κάτι για να ανέβουν πολιτικά ή ως ευκαιρία να διαδώσουν τις θέσεις τους, αλλά ως την χαρά του συμμετέχω.
Τι σχέση έχει η Χ.Α. με όλους αυτούς;

ΚΑΜΙΑ.

Ακόμα και η «υποτιθέμενη» διαμάχη της ΧΑ με τον δήμο Αθηναίων είναι κίνηση απλά εντυπωσιασμού. Τίποτα άλλο. Γκρίζα διαφήμιση ότι «κοιτάξτε μας, είμαστε κατά του συστήματος και δεν μας αφήνουν», κοροϊδία.

Δεν θα κάνω  κριτική, σε όσους πήγαν να πάρουν τρόφιμα από την Χ.Α. Αλλά αδέλφια, και απευθύνομε σε αυτούς που πήγατε  να πάρετε τρόφιμα,  μην τρώτε την παραμύθα ανθρώπων που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να σας προσηλυτίσουν με τόσο «φτηνό» τρόπο.  Ξέρω η ανάγκη είναι άσχημο πράγμα, αλλά σκεφτείτε για ένα λεπτό τι μέλλον θέλουν,  για εσάς και τα παιδία σας.


s.stefanakos@gmail.com
 

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

H X.A. έχει δικαίωμα να διανέμει τρόφιμα όπου θέλει. Αν θες, να διανέμεις και εσύ στους υπόλοιπους. Τα υπόλοιπα είναι απλά εκ του πονηρού.

Unknown είπε...

η ΕΛΛΑΔΑ δεν ειναι το παγκοσμιο πτωχοκομειο.........
τα λεφτα της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
ειναι Μ Ο Ν Ο για ΕΛΛΗΝΕΣ........
Απο τους ελληνες δινεται η επιδοτηση των κομματων και στους ελληνες τα επιστρεφει η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Πρωην αριστερος

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΠΩΣ ΤΟ ΕΝΝΟΕΙΣ ΑΛΛΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕ ΜΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΘΥΜΗΣΩ ΟΤΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΙΔΑΜΕ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΝΤΟΣ Η΄ΕΚΤΟΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ . ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΑΚΡΙΒΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΜΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΔΕΝ ΕΝΟΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΟΧΙ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΚΑΤΙΤΕΤΟΙΟ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΕΝΑ ΞΕΡΟΚΟΜΜΑΤΟ . ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ Η ΠΕΙΝΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΘΥΜΙΖΕΙ ΜΕΡΕΣ ΚΑΤΟΧΗΣ . ΓΙ' ΑΥΤΟ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΣΥ ΔΕΝ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΝΑΣΕΙΣ ΠΟΤΕ ΟΥΤΕ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ ΜΗΝ ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΙΣ ΕΤΣΙ . ΔΙΔΑΞΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΠΕΤΑΝΕ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝ .

Σταμάτης Στεφανάκος είπε...

Καλημέρα,
Καταρχάς, δικαίωμα να μοιράζουν τρόφιμα ή να κάνουν δράσεις έχουν όλοι. Το άρθρο σχολίασε το ΠΩΣ γίνεται από την Χ.Α. Και επειδή όταν μιλάμε για αλληλεγγύη , αναφερόμαστε για ανθρωπιστική δράση, γιατί να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ημεδαπών και αλλοδαπών; Άνθρωποι δεν είναι και οι μεν και οι δε; Από πότε ο ανθρώπινος πόνος πρέπει να διαχωρίζεται. Ο δε τρόπος που το προπαγανδίζει είναι απίστευτα απαράδεκτος γιατί απλά διαχωρίζει ανθρώπινες οντότητες σε δικούς μου και «άλλους». Καμία πραγματική ανθρωπιστική οργάνωση δεν το κάνει. Αρά ποιος κινείται εκ του πονηρού; Να προσθέσω ότι ούτε η εκκλησία ούτε ο χριστιανισμός γενικότερα στις φιλανθρωπικές του κινήσεις κάνει διαχωρισμούς. Αυτή είναι η ενοχλητική αλήθεια.
Δηλαδή αν σας έρθει ένας μετανάστης, ένας ευρωπαίος πολίτης πχ άγγλος, γερμανός, ιταλός, πακιστανός, ινδός ότι θέλετε , ένα παιδί και πεινάει ή χρειάζεται φάρμακα θα του πείτε όχι; Σας πάει στην καρδία σας ;
Σας ρωτάω ως άνθρωπος προς άνθρωπο.
Η Ελλάδα φυσικά δεν είναι το παγκόσμιο πτωχοκομείο. Σε όλες τις χώρες της ΕΕ υπήρχαν και υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές για το πώς αντιμετωπίζονται
Κατά δεύτερον, ΔΕΝ κρίνω τα αδέλφια που λόγω ανάγκης πήρανε τρόφιμα. Το γράφω και μέσα. Όσον αφορά τι δυσκολίες έχω αντιμετωπίσει σε προσωπικό επίπεδο; Να το πω απλά ότι κύριε ή κυρία μου δεν ξέρετε άρα μην υποθέτεται. Μπορεί να πέφτετε πολύ έξω. Για αυτό ΔΕΝ κατακρίνω, αυτόν που δέχεται την όποια παροχή.
Το παρακάτω σύνδεσμο σας τον παρουσιάζω όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά για να σας δείξω απλά πόσος κόσμος δουλεύει πάνω σε αυτά εδώ και πολύ καιρό. Υπ όψιν ότι οι δομές αλληλεγγύης που βλέπεται εδώ λειτουργούν σχεδόν σε καθημερινή δράση και δεν είναι φωτοβολίδες… τύπου Χ.Α.
http://www.solidarity4all.gr/structures
Αυτό είναι μια άλλη αλήθεια. ΟΙ περισσότερες από αυτές δρουν τοπικά και δεν έχουν χρόνο οι άνθρωποι που της αποτελούν να κάνουν πολιτικά παιχνίδια με τον ανθρώπινο πόνο.
Τέλος, σχετικά με τους πολιτικούς φορείς που χρησιμοποιούν πόρους τους ενημερωτικά και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικός φορέας εδώ και ένα χρόνο και πλέον διαθέτουν τους πόρους τους για να ενισχύσουν κοινωνικά φαρμακεία, δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης, δράσεις χωρίς μεσάζοντες, ενώ παρέχουν σε μόνιμη βάση νομική υποστήριξη.
Και ΔΕΝ το διαφημίζουν. Οι δε τοπικές του σχεδόν σε ΟΛΗ την Αθήνα έχουν εμπλακεί στην κοινωνική αλληλεγγύη ΧΩΡΙΣ να το διαφημίζουν.
Πάμε όμως ένα βήμα ποιο πέρα, πέρα από τα κόμματα. Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες πολιτών και συλλογικότητες που κάνουν δουλεία και στο δρόμο με αστέγους και μη, και με έλληνες και με αλλοδαπούς που έχουν πρόβλημα. Από την προσωπική μου συμμετοχή σε αυτές , θα σας πω ότι μιλάμε για πολύ δουλεία κάθε μέρα. Επειδή είναι πρωτοβουλίες και ΟΧΙ κόμματα δεν κυνηγούν ψήφους , δεν έχουν δημοσιότητα. Και έχουν μόνιμη παρουσία.
Τι από αυτά κάνει η ΧΑ ; ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΒΑΣΗ;
Το να αναφέρεστε στο μεταναστευτικό και πως λύνεται αυτό είναι ένα άλλο θέμα το όποιο κατά την προσωπική μου άποψη χρειάζεται μελέτη και συγκεκριμένες προτάσεις. Θέλει δουλεία. Δεν γίνεται με … συνθήματα η άσκηση πολιτικής, και δεν εξαιρώ κανένα.
Όσον αφορά το «αριστερός» φίλε Παναγιώτη δεν αναπροσδιορίζομε έτσι γιατί απλά το να είσαι αριστερός είναι ετεροπροσδιορισμός και ΟΧΙ αυτοπροσδιορισμός. Πάλι προσωπική άποψη.
Σταμάτης Στεφανάκος.

http://www.creteplus.gr/news/xekinoun-oi-kataskinoseis-tis-hrusis-augis-sta-hania-55229.html είπε...

http://www.creteplus.gr/news/xekinoun-oi-kataskinoseis-tis-hrusis-augis-sta-hania-55229.html

Unknown είπε...

τα υπολοιπα εναρετα κομματα τοθ κοινοβουλιου που ειναι και "νιμιμα" εν αντιθεσει με την χ.α εφοσον κατακρινουν την διανομη τροφιμων, φαρμακων,την αιμοδοσια,την δωρεα στον αρκτουρο και τοσα αλλα της ¨"φασιστικης" χ.α ας εξοφλησουν τα χρεη τους στο δημοσιο και τον ελληνικο λαο και ας προσφερουν τιποτα για αυτο τον τοπο απο τα αστρονομικα ποσα που εχουν τσεπωσει, περα απο την μοθρη του καθε τρομπα σε σημαιακια και αφισεσ σε ολη την αθηνα!!!