Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Λάκκο έχει η φάβα...



Όταν γίνεται επικοινωνιακό τζέρτζελο με θέμα όπως τα θραύσματα του Παρθενώνα σε σχέση με το Βρετανικό μουσείο, η υπόθεση "μυρίζει".

Με απλά λόγια οι Άγγλοι δεν πρόκειται να επιστρέψουν τα θραύσματα, παρά μόνο στην καλύτερη περίπτωση ως "δανεικά" για κάποιο χρονικό διάστημα. Και επειδή δεν μας έχουν καμία εμπιστοσύνη, θα ζητήσουν "εγγυήσεις", δηλαδή κάτι να τους στείλουμε και εμείς.

Στην πράξη, όλο αυτό είναι μια επικοινωνιακή φάρσα γιατί πρέπει επειγόντως να αλλάξει το αφήγημα στο δημόσιο διάλογο. Το "πάω Λονδίνο και γυρνάω και το παίζω μουτράκια, γιατί έφαγα πόρτα" δεν κάνει τίποτα άλλο από το να συζητάμε καμένη υπόθεση.

Δεν υπάρχει πολιτικό ή διπλωματικό εργαλείο για να πιεστεί η κατάσταση προς αυτή την κατεύθυνση. Και στο τέλος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Βασικά δεν δείχνει καμία σοβαρότητα προς τα έξω ή και προς τα μέσα.

Αλλά είπαμε. Η ανάγκη για αλλαγή αφηγήματος στο δημόσιο διάλογο είναι επιτακτική. Αυξήσεις τιμών, ακατέβατη η ακρίβεια στα τρόφιμα, η αύξηση των πλειστηριασμών, αύξηση μέσω κοροϊδίας στα τιμολόγια του ρεύματος, επιπλέον φόροι στο ελεύθερους επαγγελματίες. Κοροϊδία στην κοροΐδα....

Επομένως, να το πω ωμά, εντελώς ωμά, ο φτηνός πατριωτισμός που παίζει αυτή την στιγμή, είναι ο φερετζές που χρησιμοποιείται για να σκεπαστούν τα σοβαρά προβλήματα.
Για αυτό, χρειάζεται ένας "εχθρός", μια "μάχη" να καλύψει με θόρυβο το πρόβλημα. Για πολλοστή φορά η ίδια απάτη.

Προσωπικά βαρέθηκα. Εσείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια: