Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Παραμύθια της Χαλιμάς (ΙΙΙ): Ανάπτυξη…

Πολύς λόγος γίνεται περί ανάπτυξης από όλους τους κομματικούς σχηματισμούς. Είναι το ζητούμενο από όλους, καθώς χωρίς να υπάρχει πρόοδος στα οικονομικά, δεν θα υπάρχουν και δουλείες και έσοδα στους πολίτες , όπως και κατά συνέπεια στο κράτος.


Στην πράξη όμως, αυτό που έχει εφαρμοστεί την τελευταία διετία είναι η μια αδιάκοπη φορολογία, που δεν έχει αρχή και τέλος. Αύξηση στους φόρους , προσθήκη καινούργιων, με αποτέλεσμα να έχουν βελάξει το σύνολο της κοινωνίας.

Σχετικά πρόσφατα, τα κόμματα που υποστήριξαν την πολιτική αυτή , άρχισαν να διαπιστώνουν το αδιέξοδο.  Αυτό που συνέβη ως συνέπεια, είναι ότι  η εφαρμογή των φοροεισπρακτικών πολιτικών, έχει οδηγήσει σε αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδίωκαν, δηλαδή τα κρατικά έσοδα αντί να αυξάνονται, μειώνονται.

Στην διαπίστωση αυτή περί φόρων, προσθέστε και την διάλυση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες είναι ο  κορμός της ελληνικής οικονομίας. Αντί το  περίφημο “fast track”  να εφαρμοστεί στις ελληνικές εταιρίες, αντί να δώσουν κίνητρα φορολογικά και διοικητικά στους έλληνες επιχειρηματίες, τι είδαμε; Να εξαϋλώνεται ο  παραγωγικός ιστός προς όφελος των υποτιθέμενων μεγάλων επενδύσεων, που έως σήμερα καμία δεν έχουμε δει.

Η εικόνα συμπληρώνεται με την διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων που σαν αποτέλεσμα έχει την αύξηση της ανεργίας  ,και αυτό γιατί απλά καταρρέει η κατανάλωση, όπως έχει ήδη γίνει. Πηγαίνετε σε ένα μαγαζί να δείτε τις εισπράξεις. Το έχω ξαναγράψει, ότι το μισθολογικό δεν είναι το μοναδικό κόστος σε μια επιχείρηση, ούτε η μείωση του προσδίδει σοβαρό ανταγωνιστικό  πλεονέκτημα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, δεν έχει γίνει το παραμικρό προς την κατεύθυνση της μείωσης της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Για κάποιους λόγους που κανείς δεν μπαίνει στην διαδικασία να μας εξηγήσει,  κανένα μέτρο ουσιαστικής αναδιάρθρωσης του δημοσίου τομέα. Αντίθετα θέλουν να αρχίσουν τις απολύσεις έτσι ώστε την ανεργία από 22% σήμερα να την πάμε που; Στο 30% ; Μα κάνεις δεν καταλαβαίνει ότι το δημόσιο αυτό που χρειάζεται δεν είναι ούτε οι πωλήσεις των ΔΕΚΟ , ούτε οι απολύσεις, αλλά απλά συμμάζεμα;  Ότι οι απολύσεις στο δημόσιο θα λειτουργήσουν ως μείωση και άλλο της κατανάλωσης και αύξηση της ανεργίας;

Προφανώς τα «κεφάλια» που βρίσκονται πίσω από όλα αυτά , ονειρεύονται ως πρότυπο την Β. Κορέα ή την Σομαλία. Ίσως να έχει σχέση με αυτό που είχε δηλώσει πέρυσι ο κ. Βενιζέλος.:  « 350 δις το χρέος και 400 δις η ακίνητη περιουσία εντός της Ελλάδος» . Με δυο λόγια ίσως να θέλουν όχι μόνο την γη μας αλλά και τα σπίτια μας, και να θεωρούν ότι  οι φαβέλες είναι η αναπτυξιακή πολιτική που ονειρεύονται για αυτή την χώρα …

Η περίοδος όμως των παραμυθιών τελειώνει μπροστά στο άδειο ψυγείο μιας οικογένειας ή στο δεν υπάρχουν φάρμακα σε ένα νοσοκομείο. Θρυμματίζεται  όταν η ανεργία έχει οδηγήσει  κόσμο σε αυτοκτονίες και να χάνει τα σπίτια του.

Η απάτη περί «θυσιών» του ελληνικού λαού, έφτασε στο τέρμα. Θυσίες με μοναδικό αντίκρισμα την κάλυψη δανείων δεν πρόκειται να γίνουν άλλες, αφενός γιατί δεν υπάρχει χρήμα και αφετέρου γιατί ο λαός ξέρει ότι απλά πέφτουν σε ένα απύθμενο πηγάδι.

Σταμάτης Στεφανάκος

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Αν είχαμε εμείς βιομηχανία, δεν θα είχανε οι Γερμαναράδες που δουλεύουν στην βιομηχανία της Γερμανίας τους παχουλούς μισθούς τους, τόσο απλά. Αν ήταν το πρόβλημα στον ιδιωτικό τομέα οι μισθοί, τότε στην Γερμανία η καμαριέρα δεν θα έπαιρνε 1100€ κατά μέσο όρο. Είναι αυτό που έγραψες, ότι ονειρεύονται Β.Κορέα και Σομαλία. Γιατί αν μας αφήνανε πραγματικά να αναπτυχθούμε, μετά ποιες βιομηχανίες στην Γερμανία; Οπότε θυσιάζουνε εμάς ώστε ο Deutschlανδός να μπορεί να ζήσει αξιοπρεπέστατα.

Σταμάτης Στεφανάκος είπε...

Δεν έχω να πω τίποτα άλλο, εκτός ότι συμφωνώ απόλυτα μαζί σου...

Unknown είπε...

Να συμπληρώσω και κάτι ακόμα άσχετο. Αυτοί φοβούνται τον ανταγωνισμό από κράτη όπως η Ελλάδα. Η τακτική τους, για να γίνουν πιο «ανταγωνιστικοί», είναι να καταστρέψουν τον αντίπαλο, είτε είναι άλλη εταιρεία είτε ένα ολόκληρο κράτος. Το ανταγωνιστικοί το έχω σε εισαγωγικά, γιατί δεν γίνεσαι με αυτόν τον τρόπο ανταγωνιστικός, αλλά καρτέλ και μονοπώλιο. Αυτή η λογική όμως έχει δυο αρνητικές επιπτώσεις. Την πρώτη την γνωρίζουμε, γιατί την ζούμε στην Ελλάδα. Η δεύτερη είναι η επιβράδυνση της τεχνολογικής προόδου σε όλους τους τομείς. Αν υπήρχε υγιής ανταγωνισμός θα υπήρχε και επιταχυνόμενη τεχνολογική πρόοδο, γιατί πολύ απλά θα ανταγωνίζονταν στο ποιος θα βγάλει το καλύτερο προϊόν ποιοτικά πλέον. Εδώ φτιάχνονται προϊόντα τα οποία είναι έτσι κατασκευασμένα να χαλάνε λίγο καιρό αργότερα από την ημερομηνία που λήγει η εγγύηση τους, τι να λέμε τώρα; Η σαπίλα έχει κατακλύσει τα πάντα και τους πάντες. Τέλος πάντων, είναι λίγο off-topic.

Σταμάτης Στεφανάκος είπε...

Καλησπέρα,
Δεν νομίζω ότι είσαι άσχετος, αντίθετα θεωρώ ότι θέτεις καίρια θέματα.