Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Δεν υπάρχουν άγιοι: Η χούντα των σκανδάλων και της διαφθοράς…



Του Σταμάτη Στεφανάκου
 
Υπάρχουν λαϊκοί μύθοι που μας διασκεδάζουν, άλλοι μας ψυχαγωγούν και άλλοι είναι τμήματα της κουλτούρας και της παράδοσης του τόπου μας. Υπάρχουν όμως και τα μυθεύματα, κοινώς τα ψέματα που ηθελημένα ή ακόμα και αθέλητα αναπαράγονται και που «υποτίθεται» δίνουν ένα αληθοφανές κάλυμμα και «αγιοποιούν»  ανθρώπους και καταστάσεις που ουδεμία σχέση έχουν με ιδανικά.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα: «Κατά την διάρκεια της επταετίας δεν υπήρξαν σκάνδαλα» και «υπήρχε οικονομική ανάπτυξη»


Εδώ θα μου πείτε ορισμένοι «νοσταλγοί»  - άσχετα αν είχαν ή όχι γεννηθεί τότε- προσπαθούν να την εμφανίσουν σαν «νόμιμη εξέλιξη απέναντι στο χάος.»

Αν και γεννήθηκα το 1972 στα τελειώματα αυτής της θλιβερής περιόδου πότε δεν  πίστεψα ως παιδί , έφηβος ή ενήλικας σε «άγιους δικτάτορες». Γενικά έχω έμφυτη αντιπάθεια σε αντιδημοκρατικές μεθόδους και στρατιωτικού τύπου διακυβέρνηση, όπως και σε κάθε μορφή πνιγερών πολιτευμάτων. 

Αισθάνομαι να με λερώνει ως ανθρώπινο όν η νοοτροπία του «δικτάτορα» όποιας ιδεολογίας ή δικαιολογίας ή ακόμα και χαρακτηρισμού και αν είναι….

Ξεφύγαμε όμως. Ας γυρίσουμε στους «άγιους» της επταετίας... Λοιπόν επειδή αυτό το ψέμα το ακούω αρκετά χρόνια, κάποια στιγμή πριν καμία 15αρια άρχισα να ψάχνω πόσο … «άγιοι» ήταν.

Το πρώτο που διαπίστωσα από την τότε προσωπική μου έρευνα ήταν ότι  και είχαν εμπλοκή σε   σκάνδαλα (ειδικά αυτό της Λιττον δεν χωνευόταν με τίποτα…), και ότι η οικονομία είχε γονατίσει , και την άμυνα της χώρας την είχαν διαλύσει και άλλα πολλά που συνθέτουν ένα παρακμιακό σκηνικό άνευ προηγουμένου.

Έχοντας αυτή την γνώση όταν έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο «Λαμόγια στο χακί» ενθουσιαστικά γιατί ο Διονύσης Ελευθεράτος έχει κάνει όντως διεξοδική έρευνα και με γερή τεκμηρίωση διαλύει το παραμύθι των «αγίων» . Αποδημεί μέσα από την ιστορική έρευνα σε επίσημα αρχεία το παραμύθι των «αδιάφθορων» και των «οικονομικά πετυχημένων»…

Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε στο «Περπατάμε Μαζί» μπορείτε να παρακολουθήσετε μια συζήτηση που τεκμηριώνει την αποδόμηση των τερατωδών μύθων που περιβάλλουν  την επταετία. 

 
"Oι Μωυσής Λίτσης και Στaμάτης Στεφανάκος φιλοξενούν τον δημοσιογράφο Διονύση Ελευθεράτο. Συνομιλούν μαζί για το τελευταίο του βιβλίο «Λαμόγια στο Χακί» και σχολιάζουν το μύθο περί οικονομικού θαύματος την εποχή της χούντας και την πρόσφατη άνοδο της ναζιστικής ακροδεξιάς στη χώρα μας"

Δεν υπάρχουν σχόλια: