Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Δημοψήφισμα Θεσσαλονίκης: Ο δρόμος για ένα καλύτερο αύριο, είναι ο δρόμος της συμμετοχικής δημοκρατίας.



Του Σταμάτη Στεφανάκου


Εδώ και λίγες μέρες ένα ιστορικό γεγονός συνέβη στη Θεσσαλονίκη. Η διενέργεια του δημοψηφίσματος στις 18 Μαίου 2014, ταυτόχρονα με τις δημοτικές εκλογές, με το ερώτημα: «Συμφωνείτε με την ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε.; ΟΧΙ ή ΝΑΙ;» επέτρεψε στις τοπικές κοινωνίες να εκφραστούν δημοκρατικά και να αποφασίσουν αν το νερό πρέπει ή όχι να παραμείνει δημόσιο και συλλογικό αγαθό.

Το συντριπτικό "ΟΧΙ" θέτει ένα πολιτικό δίλημμα στην κυβέρνηση που, όσο κι αν θέλει να το υποτιμήσει ή να το αγνοήσει επικοινωνιακά, πρέπει να απαντήσει στο σοβαρό ερώτημα που τέθηκε, σε πανελλαδικό επίπεδο: Πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες τη δημοκρατία και τη συμμετοχή τους στα κοινά. Παρακολούθησα στενά το πώς εξελίχθηκε η διαδικασία, από την ημέρα που ανακοινώθηκε μέχρι και τις 18 Μάιου που διεξήχθη και έχω τη δυνατότητα να σας μεταφέρω, όχι μόνο την εμπειρία που αποκόμισα αλλά και τον παλμό του κόσμου.

Καταρχήν, ένα μεγάλο "μπράβο στην "Κίνηση 136" και στην πρωτοβουλία "SosteToNero", αλλά και στην αυτοδιοίκηση, που οργάνωσαν, υποστήριξαν και υλοποίησαν το δημοψήφισμα. Ακόμα περισσότερα "μπράβο" στους εθελοντές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και στάθηκαν στις επάλξεις κάνοντας τα αδύνατα δυνατά με αυταπάρνηση, ζήλο και ενθουσιασμό.

Πολλαπλά προβλήματα που παρουσιάστηκαν -τόσο σε πρακτικά θέματα, αλλά και εξαιτίας εμποδίων που έθεσε η κυβέρνηση- αντιμετωπίστηκαν από τους διοργανωτές και τους εθελοντές με επιτυχία. Ακόμα και η προσπάθεια του κ. Μιχελάκη να ακυρώσει (με αμφισβητούμενα νομικά κωλύματα) το δημοψήφισμα, απέτυχε παταγωδώς. Θριάμβευσε η πίστη στον αγώνα και βρέθηκαν λύσεις που ξεπέρασαν κάθε πρόβλημα.

Το σημαντικό όμως είναι άλλο: η επιτυχία είναι ότι το δημοψήφισμα έγινε με πνεύμα συνεργασίας, χωρίς κομματικές ή άλλες ταμπέλες.

Μέσα από τα γραφεία της ERTOPEN και των ανθρώπων της, που βοήθησαν στο να υπάρχει συνεχής ενημέρωση, μέσα από τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης (vmediagr & omnia tv και άλλοι) , που εδώ και μήνες στηρίζουν επικοινωνιακά την όλη προσπάθεια και μέσα από εκατοντάδες κόσμου, που ενημερώνουν πολύ περισσότερους, έγινε δυνατό να σπάσει το ενημερωτικό black-out της κυβέρνησης και της όποιας αντιτιθέμενης πλευράς.


Ο δρόμος για τη συμμετοχική δημοκρατία έχει ανοίξει. Το μέλλον ανήκει στους πολίτες, που αντιδρούν και θέτουν τη θεματολογία της πολιτικής ατζέντας και όχι σε κάποιους «σοφούς» τεχνοκράτες ή πολιτικούς ή «ειδικούς εταιριών».

Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας έχουν την υποχρέωση αφενός να δίνουν σε όλες τις πλευρές βήμα έκφρασης και αφετέρου να ζητούν από τους πολίτες να αποφασίσουν -κι όχι να παίρνουν αποφάσεις εν αγνοία του λαού. Η υποχρέωση η δική μας, είναι να είμαστε πολύπλευρα ενημερωμένοι και να θέτουμε ερωτήματα και, αν οι απαντήσεις δε μάς καλύπτουν, να αντιστεκόμαστε.

Δημοκρατία μπορεί να υπάρχει μόνο με συμμετοχή, μόνο σπάζοντας το φόβο, μόνο με διαδικασίες που οδηγούν σε συλλογικές αποφάσεις.

Και η δημοκρατία σήμερα χρειάζεται υπεράσπιση. Προσωπικά θεωρώ ότι χρωστάμε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στο λαό της Θεσσαλονίκης, γιατί άνοιξε το δρόμο με τη συμμετοχή του και έβαλε τα θεμέλια για περισσότερη δημοκρατία και ελευθερία λόγου.

s.stefanakos@gmal.com
http://www.136.gr/

http://sostetonero.blogspot.gr/
http://www.savegreekwater.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: