Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Ένας πρόεδρος, δυο πρωθυπουργοί και παραχωρήσεις

Είναι εκπληκτικό το πως καθορίζονται, η επιτυχία και η ανάπτυξη, στο πλαίσιο των προσφάτως υπογεγραμμένων μνημονίων συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα, ώστε να δούμε τι πραγματικά έχει υπογραφεί και σε τι έχει ανοίξει ο «δρόμος».

Καταρχάς καμία διακρατική συμφωνία δεν υπογράφεται «ξαφνικά». Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο, ότι σημαντικό τμήμα ή και οι βάσεις έχουν τεθεί πολύ νωρίτερα, μάλλον – και αυτό προκύπτει από το πότε ξεκίνησαν κάποιες κινέζικες εταιρίες να ισχυροποιούνται στην χώρα- το 2017.

Αλλά ας δούμε λίγο πιο προσεκτικά τι έχουν περιλάβει στην συμφωνία,  όπως και τι σκοπεύουν να συμπεριλάβουν, όπως έχουν εμφανισθεί σε διάφορα δημοσιεύματα.

1. Εξαγορά και επέκταση του λιμένα του Πειραιά
2. Αιολικά έργα στη Θράκη, στη Μάνη, στο Τρίκορφο και στην Κρήτη
3. Επενδύσεις της Κρατικής Εταιρείας Δικτύου Ενέργειας της Κίνας στο μετοχικό κεφάλαιο και σε λοιπά έργα διασύνδεσης δικτύου
4. Επέκταση του εργοστασίου βωξίτη NFC
5. Ηλιοθερμικό έργο M.I.N.O.S.
6. Έργο αποτέφρωσης απορριμμάτων στη Ρόδο

Και τι επιδιώκουν να συμπεριλάβουν:

1. ΕΛΠΕ - Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ+0,83% Α.Ε. (πώληση μετοχών).
2. ΔΕΠΑ - Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Ελλάδας Α.Ε. (πώληση μετοχών).
3. Εταιρεία ειδικού σκοπού για την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής - Κρήτης «Ariadne Interconnector» (πώληση μετοχών).
4. Περαιτέρω Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ITPO) Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπου η κινεζική Κρατική Εταιρεία Δικτύου Ενέργειας έχει δικαίωμα «προαίρεσης».
5. Ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Κρήτη.
6. Ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε ακατοίκητα νησιά του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων στο Αιγαίο Πέλαγος.
7. Έργο Διαχείρισης απορριμμάτων στην Αχαΐα - Πελοπόννησο.
8. Έργο Διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Είναι επιτυχία αυτές οι συμφωνίες; Ή μήπως υπάρχει σοβαρός αντίλογος για το κατά πόσο είναι ένα βήμα σε ένα μάλλον δυστοπικό μέλλον;

Ας δούμε μια άλλη προσέγγιση:

· Αιολικά πάρκα: Τα αιολικά πάρκα που περιγράφονται εδώ είναι Β.Α.Π.Ε (Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Οι κατασκευές αυτές, είναι καθαρά βιομηχανικές, και δεν είναι φιλικές με το περιβάλλον. Οι εγκαταστάσεις αυτές αποτελούνται από πολύ μπετό, μέταλλο, πλαστικό και άλλα υλικά, αποτέλεσμα βιομηχανίας, και μετασχηματίζουν το περιβάλλον που εγκαθίσταται από φυσικό σε τεχνητό, δημιουργώντας προβλήματα στην πανίδα και την χλωρίδα.Πέρα από αυτό, η παραγωγή ενέργειας υπολογίζεται στην ονομαστική και όχι στην πραγματική τους παραγωγική ικανότητα. Επομένως, η οικονομική απόσβεση της επένδυσης, θα ήταν αδύνατη, αν δεν στηριζόταν σε ειδικά τιμολόγια. Το κύριο όμως όφελος, των εταιριών είναι διπλό, αφενός αποκτούν έλεγχο στην γη που εγκαθιστούν και αφετέρου ελέγχουν την παραγωγή ενέργειας. Στην περίπτωση μας θα ελέγχονται από το κινέζικο κράτος, καθώς οι κινέζικες εταιρίες, στην ουσία είναι ελεγχόμενες από αυτό. Κάτι ακόμα οι τοπικές κοινωνίες αγνοούνται επιδεικτικά, και χωρίς οφέλη για αυτές, καθώς ούτε θέσεις εργασίας δημιουργούνται, ούτε υπάρχει κύκλος εργασιών πέρα από τις εγκαταστάσεις.

· Συμμετοχή σε έργα υποδομής, ανάπτυξης δικτύου και περαιτέρω  ΑΔΜΗΕ (ITPO). Στην ουσία σταδιακά περνά όχι απλά κάτω από τον έλεγχο «κάποιας» ιδιωτικής εταιρίας αλλά όπως και στα αιολικά, έμμεσα στον έλεγχο του κινέζικού κράτους. Δεν θα ελέγχουμε το δίκτυο ενέργειας της χώρας.

· Ακόμα χειρότερο είναι η συμμετοχή σε μετοχές ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ. Δηλαδή, χρηματιστηριακό παιχνίδι, και ανεξέλεγκτη ιδιωτικοποίηση. Εκτός αυτού, είναι αντιφατικό, από την μια να συζητάμε για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και αντιθέτως να ενισχυόταν κεφαλαιακά αυτές οι εταιρίες.

· Η διαχείριση απορριμμάτων και η καύση (εντελώς αντι- οικολογική πρακτική) τους, είναι επίσης αποποίηση του ρόλου του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης προς όφελος των ιδιωτών. Αντί διαλογής, κομποστοποίησης και ανακύκλωσης, η καύση θα οδηγήσει σε επιβάρυνση με ρύπους του θερμοκήπιού.

· Η οριστική παράδοση του Λιμένος Πειραιώς, σε ιδιωτικές εταιρίες που στρατηγικά σημαίνει το τέλος κάθε ελέγχου από την χώρα του σημαντικότερου λιμανιού της.

Επιγραμματικά για να συνοψίσουμε:

I. Παραδίδεται ολοκληρωτικά, η παραγωγή και διαχείρισης ενέργειας σε «ιδιωτικές» κινέζικες εταιρίες σε συνεργασία με ντόπιες.

II. Δεν λαμβάνεται υπόψη καθόλου οι τοπικές κοινωνίες, ούτε το περιβάλλον, ενώ αγνοούνται πως επηρεάζονται άλλες δραστηριότητες όπως πχ τουρισμός, η αγροτική παραγωγή κλπ

III. Δεν εντάσσεται η εγκατάσταση των ΒΑΠΕ στην λογική της αλλαγής από πολίτη-καταναλωτή σε πολίτη χρήστη πόρων. Με δυο λόγια, αντί να συζητάμε για ορθολογισμό στην χρήση ενέργειας αντιθέτως συνεχίζουμε την καταστροφική κατάχρηση.

IV. Και τέλος, παρόλο που η κλιματική αλλαγή, χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την συνέχιση καταπιλιστικών πρακτικών που μας έφεραν έως εδώ.

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει πετύχει. Αντιθέτως, όμως οι πρακτικές αυτές οδηγούν όχι στην ανάπτυξη, αλλά σε επιπλέον εξαρτήσεις που με την σειρά τους παγιδεύουν την κοινωνία και τις υποδομές της χώρας, στις διαθέσεις τρίτων με αμφίβολα αποτελέσματα.

Σχετικά άρθρα

https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1532082/prosklitirio-stin-kina-gia-eisodo-se-14-ellinikes-epixeiriseis

https://www.parakritika.gr/se-tria-1-megala-projects-aiolikon-toy-omiloy-kopeloyzoy-mpainoyn-oi-kinezoi-tis-china-energy-ti-provlepei-i-chthesini-symfonia-gia-ta-erga-se-thraki-mani-trikorfo-kriti/

https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/oikonomia/erga-ke-i-apokratikopiisis-sin-ellada-dierevna-i-kina/

https://www.agriniosite.gr/kinezoi-analamvanoyn-aiolika-erga-amp-diacheirisis-aporrimmaton-sti-dytiki-ellada/

Δεν υπάρχουν σχόλια: