Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Ξεμένει από δολάρια ο Μπερνάνκι

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

 
Έτοιμη να θέσει στοπ στην αγορά ομολόγων και το έμμεσο τύπωμα δολαρίων δηλώνει η Fed, αναστατώνοντας για μία ακόμη φορά τις αγορές.
 Ο πρόεδρος της Fed, της αμερικανικής ομοσπονδιακής(κεντρικής) τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκι, επιβεβαίωσε σε συνέντευξη τύπου το βράδυ της Τετάρτης, την πρόθεση της τράπεζας να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μέσα στο 2013, καθώς η αμερικανική οικονομία δείχνει να ανταποκρίνεται στις ενέσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων και να παρουσιάζει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τη μείωση της υψηλής ανεργίας.

 «Η επιτροπή(της Fed) εκτιμά αυτή τη στιγμή ότι θα ήταν καλύτερο να μετριάσει τη μηνιαία ποσότητα αγοράς(ομολόγων) αργότερα εντός του έτους και αν τα στοιχεία που έρχονται παραμείνουν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις μας για την οικονομία, θα συνεχίσουμε να μειώνουμε τους ρυθμούς αγοράς με μετρημένα βήματα μέχρι το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, τερματίζοντας το πρόγραμμα στα μέσα περίπου της χρονιάς», δήλωσε ο 59χρονος Μπερνάνκι, του οποίου η δεύτερη θητεία ως προέδρου της Fed λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2014.

 Ο Μπερνάνκι είπε ακόμη μετά την καθιερωμένη διήμερη σύνοδο της λεγόμενης Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς(FOMC), του συμβουλίου της Fed που καθορίζει τη νομισματική πολιτική της τράπεζας, ότι η ανεργία θα πρέπει να έχει μειωθεί κοντά στο 7% από το σημερινό επίπεδο του 7,6% την περίοδο που θα σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

 Η αμερικανική Fed από το 2008 που μείωσε τα επιτόκια της στο μηδέν προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers, προχώρησε σε μαζική αγορά ομολόγων που φθάνει στα 3,3 τρισ. δολάρια προκειμένου να συμβάλλει μέσω του έμμεσου τυπώματος δολαρίων στη μείωση του κόστους δανεισμού και την ανάκαμψη της οικονομίας.

 Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε τον τρίτο γύρο των μαζικών αγορών ομολόγων το Σεπτέμβριο ρίχνοντας περί τα 40 δισ. δολάρια το μήνα μέσω της αγοράς ενυπόθηκων τίτλων. Τον περασμένο Δεκέμβριο πρόσθεσε άλλα 45 δισ. δολάρια, ανεβάζοντας συνολικά το ποσό που διαθέτει για την αγορά ομολόγων σε 85 δισ. δολάρια το μήνα.

 Η προειδοποίηση της Fed για επικείμενο στοπ στην μαζική αγορά ομολόγων δεν έχει να κάνει τόσο με την βελτίωση της κατάστασης της αμερικανικής οικονομίας, όσο με την ανησυχία ότι το «φθηνό» χρήμα έχει δημιουργήσει μία επικίνδυνη χρηματιστηριακή φούσκα, η οποία πρέπει να αρχίσει να ξεφουσκώνει με ομαλό τρόπο προς αποφυγή πιο δυσάρεστων καταστάσεων.   Χάρη στις ενέσεις χρήματος της Fed και των άλλων κεντρικών τραπεζών, οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων έχουν διεθνώς ενισχυθεί σε «παράλογα» επίπεδα. Από το 2009 o Dow Jones έχει ενισχυθεί κατά 140%, την ίδια στιγμή που οι μισθοί και ευρύτερα η οικονομική δραστηριότητα παρουσιάζουν στασιμότητα.

  Η εξέλιξη αυτή δεν συνάδει και τόσο με την εικόνα της πραγματικής οικονομίας, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση μετά την κρίση του 2008. Μεταξύ 2007 και 2011 το μέσο αμερικανικό εισόδημα έχει μειωθεί κατά 11,6% από 57.143 δολάρια(τιμές 2011) στα 50.502 δολάρια.

 Επιπλέον η κρίση χρέους στην Ευρώπη και τα μέτρα λιτότητας έχουν παρασύρει σε ύφεση ή οριακή ανάπτυξη τις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες, ενώ ακόμη και στην Κίνα έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται φαινόμενα οικονομικής κόπωσης. Γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για απότομη διεθνή χρηματιστηριακή προσγείωση η οποία θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας Thomson Reuters στις δύο εβδομάδες μέχρι τις 12 Ιουνίου αποσύρθηκαν από την αγορά ομολόγων 17,6 δισ. δολάρια.



πηγή: Η Οικονομία με Άλλο Μάτι

Δεν υπάρχουν σχόλια: