Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Προς κάθε συμπολίτη/ισα που σκέφτεται να ψηφίσει «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα αυτής της Κυριακής.

Του Σταμάτη Στεφανάκου
 
Αγαπητέ συμπολίτη/ισα

Την Κυριακή έχεις κληθεί να συμμετάσχεις  με την ψήφο σου, σε ένα ιστορικό γεγονός  που σε καθιστά  υπεύθυνο της πορείας που θα ακολουθήσει η χώρα μας.  Μετά από 40 και πλέον χρόνια καλείσαι να αποφασίσεις για το ποια πορεία θα πάρει ο τόπος μας.


Πέρα από κάθε επιχείρημα  που  έχουν χρησιμοποιήσει για να κερδίσουν την ψήφο σου σε καλώ να σκεφτείς για μια φορά ήρεμα και ψύχραιμα τα ακόλουθα:

1.    Ποιοι  είναι αυτοί που σε καλούν να ψηφίσεις «ΝΑΙ»;
 

2.    Πως έχουν χειριστεί έως πολύ πρόσφατα την διακυβέρνηση της χώρας  οι δυο κύριοι υπέρμαχοι του «ΝΑΙ»;
 

3.    Ποια συμφέροντα έχουν εξυπηρετήσει και με τι αντίτιμο στην ζωή σου;
 

4.    Τι πραγματικά συνεπάγεται το «ΝΑΙ» και το «ΟΧΙ»;
 

5.    Πότε  στο παρελθόν σε έχουν «θυμηθεί», να σε καλέσουν να συν-αποφασίσης οι υπέρμαχοι του «ΝΑΙ» για την ζωή την δική σου και των παιδιών σου;
 

6.    Πως σου εγγυούνται στην συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ;
 

7.    Πόσες φορές έχουν αλλάξει την αλήθεια προκειμένου να παρουσιάσουν την αποτυχία ως αλήθεια, την απάτη ως πολιτικό ελιγμό και τις πελατειακές σχέσεις ως επενδύσεις;
 

8.    Και να σε ρωτήσω επίσης ΠΟΙΟΙ ξεκίνησαν την λογική των «δυο άκρων», και πως εννοούν τον πατριωτισμό;
 

Να σου διευκρινίσω ότι ΔΕΝ είμαι μέλος κόμματος, ΔΕΝ με ενδιαφέρει τι ψήφισες στις τελευταίες εκλογές και ακόμα περισσότερο ΔΕΝ ενδιαφέρομαι τι θα ψηφίσεις κομματικά ή ιδεολογικά στο μέλλον. Ειλικρινά δεν ενδιαφέρομαι αν είσαι δεξιός, κεντρώος, αριστερός ή εξωκοινοβουλευτικός όποιας απόχρωσης, τάσης, συνιστώσας ή  ομάδας.

Επίσης ξέρω ότι ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας μας εμφορείται από καθαρά ατομιστικά πρότυπα και σκεπτικά. Άλλο ένα τμήμα της , είναι ευθυνόφοβο ίσως και ψυχοπαθολογικά φοβικό , απογοητευτικά οπισθοδρομικό, ανεύθυνο, αρεσκόμενο στο να ζει μέσα σε συνομωσιολογίες υπέρτατων και σκοτεινών δυνάμεων που ελέγχουν τα πάντα. Ακόμα ένα άλλο τμήμα της  αρέσκεται να κρύβεται πίσω από ψευτο-τσαμπουκάδες του δρόμου, βασιζόμενο σε αναπολήσεις του παρελθόντος, ονειρικά σύνδρομα μιας ιστορικής καταβολής που ούτε πραγματικά καταλαβαίνει ούτε είναι έτοιμο να ακολουθήσει.

Επομένως, σε κοιτάω στα μάτια εσένα, ΝΑΙ εσένα που λες στα παιδιά σου και τους γύρω σου για το 1821, τον Κολοκοτρώνη,  τους μακεδονικούς αγώνες, την μικρασιατική καταστροφή, το «ΟΧΙ» στους Ιταλούς και  στην συνέχεια Γερμανούς εισβολείς, υμνείς την αντίσταση στο Ρουπελ και  την εθνική αντίσταση, σε σένα που καταδικάζει την χούντα και μιλάς για το Πολυτεχνείο, ντρέπεσαι εθνικά για το 1974 και την Κύπρο, αναφέρεσαι στην αρχαία Ελλάδα , τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη ,  θαυμάζεις την Ακρόπολη, που αναφέρεσαι με ιερό δέος στις  Θερμοπύλες και τον Λεωνίδα της Σπάρτης, στον Θεμιστοκλή και την ναυμαχία της Σαλαμίνας, και  που μου κατεβαίνεις στον δρόμο με Ελληνική Σημαία και την σηκώνεις στο μπαλκόνι σου σε κάθε ευκαιρία,  να σου θυμίσω συμπολίτη\ισα μου,  ότι έχεις ξεχάσει ότι την σημαία που σηκώνεις είναι αιματοβαμμένη από το «ΟΧΙ» και όχι από το «ΝΑΙ», και που όταν κατέβηκες στο Σύνταγμα  ανάθεμα αν είδες στα σκαλιά δίπλα από τους τσολιάδες σε πόσα μέρη έχει ματώσει το έθνος αυτό λέγοντας «ΟΧΙ»… Και έσυ έχεις τρομοκρατηθεί μπροστά σε ένα άδειο ΑΤΜ…. Ειλικρινά στα μάτια αυτών των ηρώων σου, αυτών που ΕΣΥ θαυμάζεις και αναπαράγεις ως πρότυπο πως θα φαινόσουν; Έχεις αναρωτηθεί; Και στο λέω όχι για να σε μαλώσω, αλλά γιατί αναρωτιέμαι ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ πως δεν απορείς ήδη εσύ με αυτή την αντιφατική συμπεριφορά.

Μιλάω σε σένα που έμαθες να σκύβεις, γιατί οι «υποχρεώσεις» είναι πολλές, που σε καλόμαθαν όπως οι Λωταφάγοι τους άνδρες του Οδυσσέα  στις ηδονές και στα πάσης φύσεως τηλεοπτικά  - και όχι μόνο- όργια,  που θεωρείς τις αγορές ψυχοθεραπεία και τα πρωινάδικα ψυχαγωγία, που η ενημέρωση σου είναι ο αχταρμάς της τηλεόρασης γιατί ΔΕΝ κάθεσαι να διαβάσεις τα ψιλά γράμματα και τις συμφωνίες που σε δεσμεύουν, που λες «ωχ μωρέ» τώρα θα μπαίνουμε σε νταλκάδες άσε τους «υπεύθυνους και τους ειδικούς» να βγάλουν άκρη, που είσαι έτοιμος να θυσιάσεις για  μια απόλαυση τα πάντα μαζί και την κοινωνία, και την ελευθερία και την αξιοπρέπεια και το παρόν και το μέλλον, και τα πάντα.  Και απορώ γιατί νομίζεις ότι οι θυσίες που έχεις κάνει για τις απολαύσεις σου και την νωθρότητα σου, θα σου εξασφαλίσουν την ευημερία που επιθυμείς και ευαγγελίζεσαι…. Μάλλον δεν έχεις κατανόηση, στο τι σε περιμένει….

Απευθύνουμε τέλος και σε σένα που πιστεύεις στην δημοκρατία και των Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, έχοντας λογικές και δημοκρατικές ενστάσεις για το πώς κυβερνάτε αυτός ο τόπος. Και ξέρω ότι η ανησυχία σου είναι συνειδητή και βασίζεται στην αμφιβολία που γεννιέται από την ψυχρή λογική. Σε σένα που η μεθοδολογία σκέψης δεν έχει κενά και δεν επιδέχεται λογικά άλματα. Και σε νιώθω απόλυτα γιατί είμαι και εγώ εκεί. Και που αναρωτιέμαι και αμφιβάλλω κάθε λεπτό για την ορθότητα ισχυρισμών και επιλογών.

Δεν ξέρω συμπολίτη /ισα μου, αν ανήκεις σε κάτι από  τα παραπάνω, και για να μην γίνομαι άδικος το αφήνω στην κρίση σου. Με ενδιαφέρει όμως να σου παρουσιάσω συνοπτικά, τι συνεπάγεται ο «εύκολος δρόμος» του «ΝΑΙ» που τόσο επιχειρηματολογούν υπέρ του. Επομένως:

-    Ξέχνα ότι το «ΝΑΙ» θα σου γλυτώσει λεφτά τώρα ή στο μέλλον.  Θα πληρώσεις θες δεν θες και θα μειωθεί  δραστικά και άλλο η αγοραστική σου δύναμη.

-    Ξέχνα με το «ΝΑΙ» ότι θα γλυτώσεις την χρεοκοπία. Αυτή έχει γίνει ως γεγονός από το 2010, μένει μόνο η επίσημη ανακοίνωση…. Αυτό που διαχειρίζονται σήμερα είναι οι συνέπειες της.

-    Ξέχνα ότι με το «ΝΑΙ» υποστηρίζεις την δημοκρατία και τον πλουραλισμό. Ετοιμάσου για κυβερνήσεις «ειδικών» και την δικτατορία της νομενκλατούρας των τεχνοκρατών. Οι όποιες πολιτικές σου επιλογές θα έχουν αξία ίση  με το μηδέν. Η δε πολιτική σου διαφοροποίηση ή η διαμαρτυρία σου, ή το προσωπικό σου δράμα θα είναι για τον σκουπιδοτενεκέ.  Με το «ΝΑΙ» αποδέχεσαι ότι είσαι μια καταναλωτική μονάδα και τίποτα παραπάνω.

-    Ξέχνα με το «ΝΑΙ» διαπραγματεύσεις. Αυτοί που σου λένε κάτι άλλο ως υπέρμαχοι του, σου λένε ψέματα. Η διαπραγμάτευση τους , ήταν και είναι ΑΠΟΔΕΙΔΕΓΜΕΝΑ η συνθηκολόγηση άνευ όρων.
 
-    Ξέχνα ότι με το «ΝΑΙ» έχεις αδιαπραγμάτευτα κατοχυρώσει την παρουσία σου στην Ευρωζώνη και την ΕΕ.  Πόσο ακόμα θα αντέξεις να σου φεύγουν τα παιδιά σου, πόση ακόμα ανεργία αντέχει η οικονομία σου και κυρίως ΠΟΣΟ αντέχεις ακόμα εσύ να πληρώνεις σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο; Το σπίτι σου, το χωράφι σου ακόμα και η ζωή σου,  αύριο θα ανήκει στους δανειστές. Και αν γίνει και με την βούλα σου, ε να σε αφήσω να σκεφτείς μόνο σου τις συνέπειες…
Ξέρεις ότι:
 
-    Το ερώτημα του δημοψηφίσματος ΔΕΝ είναι ερώτημα εξόδου ή παραμονή στην ευρωζώνη ή στην ΕΕ. Αυτά είναι προπαγάνδα των υπέρμαχων του «ΝΑΙ».

-    ΔΕΝ ξεκαθαρίζει ΚΑΝΕΙΣ από τους  υπέρμαχους του «ΝΑΙ», πιο είναι το πλάνο του μετά το δημοψήφισμα αν επικρατήσουν. Γιατί; Γιατί απλά θα κάνουν ότι τους πουν με ότι κόστος αυτό συνεπάγεται στις ζωές μας.

-    Το ΔΝΤ ανακοίνωσε έκθεση μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους….

-    Στην ίδια την Γερμανική Βουλή καταγγέλλονται τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν αυτή την χώρα από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα από κυβερνητικά στελέχη της Γερμανικής Κυβέρνησης.

-    Η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων προβλέπεται στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και αποτελεί και Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.
 

-    ΔΕΝ υπάρχει διαδικασία εξόδου από το ευρώ χώρα μέλους της ευρωζώνης. Κανείς επίσημα και κανένα όργανο της ΕΕ δεν έχει θέσει και δεν έχει σύνδεση την έξοδο της χώρας με το δημοψήφισμα. Ότι ακούς είναι προσωπικές απόψεις και εικασίες που στοχεύουν να σε τρομοκρατήσουν ή να σε παραπληροφορήσουν.
 
-    ΔΕΝ υπάρχει θέμα νομιμότητας από διεθνής οργανισμούς για το δημοψήφισμα το αντίθετο μάλιστα ακόμα και με ανακοίνωση από τον ΟΗΕ.

-    ΔΕΝ υπάρχει τέλος των διαπραγματεύσεων με το δημοψήφισμα. Υπάρχει συνέχεια τους ακόμα και με το «ΟΧΙ». Αυτό που αλλάζει δραματικά είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση  - και μακάρι να είχαν κάνει και οι  προηγούμενες- θα έχει  ένα επιπλέον διαπραγματευτικό άσσο στα χέρια της.

-    Και κάτι τελευταίο: Με την πορεία που είχε η οικονομία την τελευταία 3τια ήταν θέμα χρόνου προτού εμφανιστούν οι διαδικασίες ελέγχου κεφαλαίου.(Capital Control) Η πρώτη αναφορά σε αυτά – για όσους τα έχουν «ξεχάσει»- είναι από το 2010!

Και κυρίως:
 
Αυτοί που σου τάζουν  «ομαλότητα» , σε έχουν κυβερνήσει εδώ και σαράντα χρόνια με διαφθορά, οικογενειοκρατία , τρομολαγνεία, σκάνδαλα, απάτες – ακόμα και στο ευρώ με απάτη ενσωμάτωσαν την χώρα- , υπερχρέωση της χώρας, καταστροφή της παραγωγικής βάσης, καταστροφή του κοινωνικού κράτους, πελατειακές σχέσεις, ευδαιμονισμό και κυρίως με  «εύκολες επιλογές», και σε έχουν οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο. Αυτούς θα εμπιστευτείς;

Σκέψου  προτού ψηφίσεις. Μετά την Κυριακή δεν υπάρχει πισωγύρισμα αν ψηφίσεις «ΝΑΙ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: