Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Ανοιχτή επιστολή προς όλους: Προσωπική κατάθεση ψυχής



Του Σταμάτη Στεφανάκου

Αυτά που θα γράψω παρακάτω θα τα παραδώσω σε όποιον τα διαβάζει ως κατάθεση ψυχής:


Ξέρω ότι πάρα πολλοί ακόμα και αυτοί που διέπονται από επαναστατικό μένος νιώθουν ένα φόβο για το τι θα επακολουθήσει. Ξέρω και το βλέπω ακόμα και στα μάτια σας ότι δεν είστε - πως θα ήταν δυνατόν άλλωστε- έτοιμοι για την συνέχεια. Είναι λογικό, είναι ανθρώπινο. Σχεδόν όλοι θα θέλαμε ησυχία και όλοι - με σώας τα φρένας- δεν έχουν καμία διάθεση να το παίξουμε ήρωες Τίποτα άλλωστε το "ηρωικό" δεν έχει η ... παραμονή ή η έξοδο από το ευρώ. Μόνο ταλαιπωρία.

Όποιος ισχυρίζεται κάτι άλλο σας το υπογράφω δεν έχει ιδέα, δεν έχει καν καταλάβει για τι πράγμα μιλάει.


Αυτό όμως που έχει σημασία, αυτό που στο κάτω κάτω της γραφής θα μετρήσει σήμερα και αύριο είναι αν έχουμε ψυχή και καρδία να μην κάνουμε την εύκολη επιλογή της υποταγής σε πολιτική κανονιοφόρων.

Ναι είμαστε "άοπλοι". Δεν υπήρχαν πότε σύμμαχοί. Ούτε σωτήρες. Μας έχουν υπερφαλαγγίσει και είναι δεδομένο ότι το πιο πιθανό - με όρους στρατιωτικούς- να ηττηθούμε.

Μην έχετε την ψευδαίσθηση ότι αν πείτε ΝΑΙ θα αποφύγουμε την ήττα και τις συνέπειες αυτής. Μην έχετε καμία παρανοϊκή πίστη ότι αν πείτε ΟΧΙ - όπως πιστεύω ότι είναι η μόνη επιλογή- θα γίνει κανένα "θαύμα".

ΔΕΝ υπάρχει ούτε υπήρχε εύκολος δρόμος. Ούτε καμία εξασφάλιση. Άλλωστε η οικονομία μας είναι κλινικά νεκρή από το 2010.

Ακόμα και αν η χρεοκοπία δεν γίνει τώρα να είστε σίγουροι ότι είναι μπροστά μας.

Αυτό που διδάσκει όμως η ιστορία είναι σε κανένα πόλεμο ΔΕΝ υπήρξε ελπίδα σε όσους λαούς ή ομάδες πληθυσμών είπαν "περάστε αφέντες". Αυτό διδάσκει η ιστορία μας από την αρχή του χρόνου.

Σχετικά τώρα με το πολιτικό και διπλωματικό παιχνίδι. Ναι οι απώλειες που θα έχουν αν πτωχευσουμε ή φύγουμε από το ευρώ θα είναι μικρές σε σχέση με τις δικές μας. Αλλά υπάρχει ένας απλός κανόνας στην πολιτική ακόμα και στην επίφαση της δημοκρατίας που ισχύει στας Ευρώπας:

Την ισχυρή απάντηση ομάδων πληθυσμού ΔΕΝ την περιφρονούν, ούτε την αγνοούν.

Επομένως για πρώτη φορά ως πολίτες ας είμαστε ΠΟΛΥ προσεκτικοί τι μήνυμα περνά ο καθένας με την στάση του τι μήνυμα περνά στους άλλους λαούς της ΕΕ.

Θα πούμε ως λαός ότι δεν θέλουμε να χαθούμε στο σκοτάδι, ότι δεν παραδώσουμε τα παιδιά μας στον καιάδα και είμαστε έτοιμοι να διαλέξουμε ακόμα και δύσκολους δρόμους; ή απλά θα συνεχίσουμε να είμαστε μια ξεθωριασμένη ανάμνηση του παρελθόντος, μια σκιά άλλων εποχών, απλοί συνεχιστές ενός αρχαίου ονόματος ;

Διαλέξτε και προσέξτε η επόμενη γενιά μας βλέπει και μας κρίνει αμείλικτα. 

Από εκεί και πέρα τι θα γίνει τα επόμενα 24αρα είτε πάμε στην μια είτε στην άλλη κατεύθυνση εδώ θα είμαστε να το ζήσουμε όλοι μαζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: