Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Τα θύματα που ΔΕΝ μετριούνται…

Έχει μετρήσει κανείς τα ανθρώπινα θύματα, αυτής της κρίσης; 
Συνήθως έως σήμερα μετράμε τους νεκρούς, κυρίως αυτούς που έχουν αυτοκτονήσει. Είναι όμως μόνο αυτοί;



 Η απάντηση είναι ένα μεγάλο όχι. Θα σας δείξω και άλλους νεκρούς και άλλα θύματα, που δεν μετράμε. Γιατί, είναι ανάγκη πια να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της τραγωδίας που ζούμε,  σε αυτή την δίνη της οικονομικής τραγωδίας.
Υπάρχουν τρείς ακόμα κατηγορίες θυμάτων που δεν μετριούνται.  

Η πρώτη κατηγορία αφορά αυτούς που πεθαίνουν ψυχικά και σωματικά στην συνέχεια, από την πίεση και το στρες. Έτσι ενώ το πιστοποιητικό θανάτου γράφει την ιατρική αιτία, αν ψάξουμε λίγο παρατηρούμε ότι έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Άνεργοι, άνθρωποι χωρίς πόρους, πιεσμένοι από την κρίση με ψυχολογία άσχημη, παρουσιάζουν προβλήματα υγείας που είναι τόσο σοβαρά που στο τέλος τους οδηγούν να φεύγουν από την ζωή.  

 Η δεύτερη κατηγορία αφορά αυτούς που δεν έχουν στην διάθεση τους επαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είτε  δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρούς, είτε δεν έχουν την δυνατότητα να παίρνουν τακτικά τα φάρμακα τους ή και καθόλου, στο τέλος παρουσιάζουν επιπλοκές, που ο οργανισμός  τους δεν μπορεί να διαχειριστεί. Ούτε και αυτοί ξέρουμε ακριβώς πόσοι είναι. Το θέμα είναι όμως ότι υπάρχουν.

Και η τρίτη κατηγορία αφορά τα θύματα βίας. Ξέρουμε ότι έχουν αυξηθεί, ξέρουμε ότι είναι πολύ παραπάνω. Για αυτούς υπάρχει μια πιο σαφή εικόνα ,διότι αποτελούν τμήμα του αστυνομικού δελτίου. 

Και για τις τρείς αυτές τις κατηγορίες είναι ανάγκη να μην τους ξεχνάμε. Να μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι είναι τυχαία περιστατικά.  Θα μου πεις , καλά για την τρίτη  κατηγορία μπορείς, για τις άλλες δυο; Δίκαιη η ερώτηση και λογική. 

Και όμως. Σε συζητήσεις με φίλους και γνωστούς και ιατρούς παρατηρείς ότι αναφέρουν μια αύξηση των περιστατικών. Ίσως θα πρέπει να γίνει μια μελέτη που να θέσει τα πράγματα με μετρήσιμα στοιχεία.

Για αυτούς τους νεκρούς ποιος θα πάρει την ευθύνη; 

Σταμάτης Στεφανάκος.
s.stefanakos@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: