Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Δημοκρατία και μαγειρική

Του Σταμάτη Στεφανάκου 

Έχει φτάσε μοιραστώ μαζί σας, κάτι που λέω πολύ καιρό σε συναντήσεις με κόσμο, είτε είναι στο χώρο της αριστεράς. είτε στο χώρο της δεξιάς, είτε του κέντρου, είτε εξωκοινοβουλευτική στηρίζει τον όποιο φορέα ή πολιτικό υποκείμενο.

Υπάρχει πρόβλημα.

Αυτό που ονομάζεται ως δημοκρατία σήμερα θυμίζει μαγειρική. Στην μαγειρική μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι υλικά θες αρκεί να ξέρεις πως να παρουσιάσεις το αποτέλεσμα.

Δηλαδή να είναι εμφανίσιμο,γευστικό και κατά κανόνα εύπεπτο.

Αυτό ονομάζουν πολιτική, δημοκρατία, συζήτηση με την κοινωνία.

Αυτό που περιγράφω, όμως είναι το τέλος της Δημοκρατίας και εμφανίζεται ως φαινόμενο ότι η πολίτευμα παρακμάζει. 

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ. Έχει βάθος, ουσία και επιλογές, διαφωνίες και όχι σακουλιάσματα.

Και ο  πολιτικός διάλογος δεν εξαντλείται σε αντιπαράθεση ατάκας ή σε φτηνούς λεκτικούς εντυπωσιασμούς.

Ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα μια και καλή και ας πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας:

- Ελεύθερος διάλογος δεν γίνεται με απειλές, βρισιές ή ταμπέλες. Ούτε μπορεί να είναι μια ελιτίστικη συζήτηση μεταξύ αχλάδου και τύρου. Χρειάζεται να υπάρχει πολιτικός πολιτισμός, τεκμηρίωση, μέθοδος.

- Το πολίτευμα ΔΕΝ έχει σχέση με ιδεολογία. Οι ιδεολογίες που εμφανίζονται εντός της Δημοκρατίας είναι προσωπική επιλογή και αφορούν στο ΠΩΣ αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα,ΤΙ όραμα έχουμε για το αύριο και κυρίως τι εργαλεία ιδεολογικά και όχι μόνο χρησιμοποιούμε για να συγκροτήσουμε προτάσεις ή να πάρουμε θέση ή να συμμετέχουμε στο δημόσιο διάλογο. 

- Πολιτική χωρίς ιδεολογία είναι σαν να λέμε παρθενογέννηση. Συνειδητά ή όχι υπάρχουν επιλογές και καθορίζουν συγκεκριμένο πλαίσιο ή καθορίζονται από αυτό.

- ΔΕΝ υπάρχουν "δύο άκρα". Υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν στο διάλογο, στις δημοκρατικές διαδικασίες στην ελευθερία του λόγου και των πράξεων και αυτοί που αρνούνται τα παραπάνω.
Οι πρώτοι αναφέρονται στην Δημοκρατία και κυρίως στον Άνθρωπο. Οι δεύτεροι στον φασισμό και στην επιβολή. Το αν δηλώνουν "δεξιοί", "αριστεροί" κολοκύθια με ρίγανη δεν έχει καμία σημασία.

- Οι Δημοκράτες δεν παραλλάσουν δεδομένα για να καλύψουν τρωτά ή να κερδίσουν ακροατήριο. ΔΕΝ ;αλλάζουν την ιστορία όπως τους βολεύει, και κυρίως κρίνουν , συντάσσονται ή αντιστέκονται σε πολιτικές και ΟΧΙ πρόσωπα. Αντίθετα κάθε φασίστας κάνει το ανάποδο, διαστρεβλώνει την ιστορία, αλλάζει γεγονότα, επιτίθεται σε πρόσωπα και προσπαθεί να βάλει τους πολιτικούς αντιπάλους στο ίδιο σακί.

Στην Δημοκρατία ΔΕΝ υπάρχει μαγειρική. Υπάρχει κοιτάω σε βάθος τι πρεσβεύει ο καθένας και δεν συντάσσεται Δημοκράτης και Ανθρωπος με ότι τα αρνείται. Ο Δημοκράτης κάνει διάλογο και ΔΕΝ έχει "σακιά", στηρίζεται στην αλήθεια ακόμα και όταν ΔΕΝ συμφέρει. Δεσμεύεται από τις συλλογικές αποφάσεις και κυρίως έχει κάθε πράξη του συλλογικό πρόσωπο και όχι προσωποκεντρικό Δεν στηρίζει με δυο λόγια "αρχηγούς", "διάνοιες". "σωτήρες" και "ιστορικά πρόσωπα".

Όλοι και όλα κρίνονται βάση πολιτικών και κοινωνικών θέσεων και ΟΧΙ βάση προσωπικών επιλογών.
Η Δημοκρατία είναι το πλέον άγριο, δύσκολο και αχώνευτο πολίτευμα που υπάρχει. Λειτουργεί επαναστατικά,ενοχλητικά και δεν επιδέχεται κανονικότητες γιατί είναι εξελισσόμενο και δυναμικό.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: