Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Πολίτικη συνέπεια VS Πολιτική ορθότητα.

Διάβασα ένα άρθρο σήμερα που με προβλημάτισε. Γραμμένο από φίλη, κινηματική, Ελληνίδα της διασποράς. Χρησιμοποίησε τον όρο "πολιτική ορθότητα" για την τήρηση των αποφάσεων, στόχων κλπ.

Εκεί έκανα στοπ. 

"Πολιτική ορθότητα" υπάρχει σε κόμμα, σε "κλειστό σύστημα ιδεολογικών θέσεων", πολιτική κίνηση, ίσως και σε μέτωπο.

ΔΕΝ υπάρχει στο κίνημα..

Το κίνημα ως άνθρωποι- προσωπικότητες ή ως πρωτοβουλίες σύνολο δηλαδή προσωπικοτήτων ή ως κινήσεις ακολουθεί ή πρέπει να ακολουθεί την αρχή της πολιτικής συνέπειας, ως μονάδες ή ως συλλογικές αποφάσεις.Καμία όμως σχέση η πολιτική ορθότητα με την πολιτική συνέπεια.
Είναι αντικροούμενες έννοιες και πρακτικές.

Η "πολιτική ορθότητας" καταργεί την έννοια του ανοικτού, την εσωτερική συζήτηση και την επαφή με τον κοινωνικό γίγνεσθαι ,και οδηγεί στην λογική του 'καθοδηγώ" αντί του προτείνω.. Δημιουργεί και στην ουσία χαρακώματα περί "σωστού" πολιτικών θέσεων και πρακτικών. 

Η πολιτική συνέπεια έχει κανόνες που ορίζονται από το Δημοκρατικό Ιδεώδες, την προσωπική έκφραση, την πρωτοβουλία, τον σεβασμό στην διαφορετικότητα, την συνδιαμόρφωση, την ανυπακοή, την άσκηση του άτυπου κοινωνικού έλεγχου και όσο και αν ακουστεί περίεργο έχει και ηθικό κώδικα. Δεν χρειάζεται να είσαι ιδεολογικά ή πολιτικός ορθός. Τι πάει να πει αυτό; 

Ή είσαι πολιτικά συνεπείς ή δεν είσαι. Ακόμα χειρότερα ή είσαι συνεπής ως άνθρωπος στα πιστεύω σου ή δεν είσαι. Ή δέχεσαι να πληρώσεις για τις αρχές, τις θέσεις και τις πράξεις σου για ένα άλλο αύριο ή αυτο-κοροϊδεύεσαι ή ακόμα χειρότερα ψάχνεις οπαδούς και ψήφους, θέση.

Δεν χρειάζεσαι ιδεολογικά δικαστήρια, δηλώσεις, ή πίστης στην...επανάσταση. Αυτά είναι αμπελοφιλοσοφίες. Προχωράς και ανοίγεις δρόμο, με προσωπικό κόστος. Δεν περιμένεις "τους άλλους" να ακολουθήσουν. Βρίσκεις όσους συμφωνείς. Δεν περιμένεις να σου πουν μπράβο ή να σε ανταμείψουν ηθικά ή υλικά. Κάνεις ότι κάνεις για να υπηρετήσεις το αγαθό και την έννοια του πολίτη συμμετέχοντα στα κοινά. 

Ναι θα θυσιάσεις ώρες. Άπειρες ώρες. Ναι θα κάνεις πράγματα όπως να σταθείς απέναντι σε ότι θεωρείς άδικο. Θα ασκήσεις μέχρι τέλους το δικαίωμα σου να υπερασπιστείς την αλήθεια όπως την αντιλαμβάνεσαι. θα δεχτείς άπειρη κριτική και ως άνθρωπος και ως προσωπικότητα και ως μετέχοντα σε συλλογικότητα. Θα πολεμήσεις άγρια νοοτροπίες,προσχήματα, μύθους και ψεύδη..Θα σε απορρίψουν για τις ιδέες σου, για τα πιστεύω σου, για την ζωή σου. Θα σε θεωρήσουν εχθρό και θα προσπαθήσουν να σε εντάξουν ηλιθιωδως σε κουτάκια. Και ναι η κοινωνία, το κράτος, τα συμφέροντα οι διπλανοί σου ακόμα και οι οικογένεια σου, είναι πιθανό όχι μόνο να μην σε στηρίξουν άλλα να πάρουν και θέση απέναντι σου ή απέναντι στην συλλογικότητα που δραστηριοποιείσαι.

Δεν υπάρχει έλεος . Αλλά ξέρετε κάτι;

Η αξία μιας επιλογής δεν φαίνεται από την κρίση των πολλών. Φαίνεται από το αν είσαι έτοιμος/η να την ακολουθήσεις με συνέπεια μέχρι το όποιο τέλος. Φαίνεται αν δουλεύεις με σύστημα, πιστεύω, και αν όντως σε έχει διαποτίσει.

Κίνημα επίσης έχει διαδικασίες που υποστηρίζουν ή πρέπει να υποστηρίζουν καθαρά την εφαρμογή της ουσίας της Δημοκρατίας, την δημιουργία κοινοτήτων, την διαφάνεια, την ισηγορία και να έχει ως θέση ότι είναι υπηρετεί την κοινωνία. Το κίνημα δίνει παράδειγμα.Δεν δίνει κανόνες... και είναι ανοικτό. 

Εντελώς ανοικτό.

Ότι άλλο ; Δεν είναι κίνημα.

Σταμάτης Στεφανάκος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: