Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Περπατάμε Μαζί: Συνδικάτα και Αλληλεγγύη



Στην εκπομπή, «Περπατάμε Μαζί», ο Μωησής Λίτσης και ο Σταμάτης Στεφανάκος συζήτησαν με τον Δημήτρη Κατσορίδα * την σχέση των Συνδικάτων με την Αλληλεγγύη.


Η συζήτηση εστιάστηκε στο τι έχει γίνει στα χρόνια της κρίσης που μαστίζει την χώρα, ξεκινώντας από την βάση ότι το εργατικό κίνημα ιστορικά έχει βασιστεί στις αρχές τις Αλληλεγγύης που άλλωστε είναι η γενεσιουργός αιτία του.

Πρακτικές εργατικών κέντρων και σωματείων, ενημέρωση για τις ενέργειες τους, η συμμετοχή τους σε δράσεις προς την χειμαζόμενη κοινωνία, η αλληλοϋποστήριξη μεταξύ εργαζόμενων και ενώσεων, παρουσιάζονται μαζί με γεγονότα και στοιχεία.

Παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία (ανεργία, φτώχεια, καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων κλπ.), ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών, και παρά την έλλειψη εμπειρίας και συντονισμού μεταξύ δικτύων αλληλεγγύης και συνδικαλιστών, εντούτοις δεν εμπόδισαν τον κόσμο της εργασίας να δώσει δυναμικό παρόν στο κίνημα της Αλληλεγγύης σε όλα τα επίπεδα.

Η απομείωση της αξιοπιστίας του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος από τα συστημικά ΜΜΕ και την προπαγάνδα τους, όπως και οι λογικές και πρακτικές του κοινωνικού αυτοματισμού, αν και έχουν δημιούργησαν ένα εξαιρετικά τοξικό και εχθρικό περιβάλλον, δεν σταμάτησαν τις προσπάθειες ούτε μείωσαν την αποφασιστικότητα του κινήματος να παραμείνει αλληλέγγυο όπου απαιτήθηκε.

Άλλωστε, αποτελεί συνέχεια στην ιστορική πορεία του κόσμου της εργασίας να στέκεται δίπλα σε κάθε δοκιμαζόμενο, εργαζόμενο ή άνεργο, και να τον στηρίζει.

Σε πείσμα όσων είχαν προετοιμάσει την άνευ όρων καταστροφή της κοινωνίας και των εργαζομένων, παρ’ όλες τις ήττες και τον αήθη πόλεμο, παρά την χρήση κάθε θεμιτού και αθέμιτου μέσου, εντούτοις το κίνημα έμεινε ζωντανό και συνεχίζει να δίνει το παρόν σε πείσμα όσων είχαν εργαστεί την καταστροφή και την υποδούλωσή του.


* Ο Δημήτρης Κατσορίδας είναι Αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και επιστημονικός συνεργάτης του ίδιου φορέα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: