Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Η πραγματικότητα χωρίς αναισθητικό και ψευδαισθήσεις.



Του Σταμάτη Στεφανάκου

 Είμαι ένας απλός πολίτης χωρίς ειδική επιστημονική κατάρτιση και δεν διεκδικώ το ρόλο του παντογνώστη ή του ειδικού. Διεκδικώ όμως να συμμετέχω στα κοινά.

Η προσωπική μου ανησυχία  για το  τι θα γίνει σήμερα και αύριο στον τόπο μας, με σπρώχνει να επικοινωνήσω μαζί σας. Με αυτό το σκεπτικό έκανα μια σύνοψη τι θεωρώ σημαντικό  από όλες τις πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί και μοιράζομαι μαζί σας μερικές σκέψεις μου για το πώς βλέπω και αντιλαμβάνομαι τα γεγονότα.


1. Είναι εξαιρετικά πιθανό ΕΚΤ- Βρυξέλλες να τραβήξουν την κατάσταση σε σημείο που θα έχουμε πιστωτικό γεγονός. Αμφίβολο όμως να το πάνε έως στο σημείο του GREXIT. Σημειώστε ότι έλεγχος κεφαλαίων και κλείσιμο τραπεζών δεν συνεπάγεται αδιέξοδα μη αντιμετωπίσιμα και μη αναστρέψιμα, απλά γιατί ακόμα ΟΛΑ είναι ρευστά

2.Η απληστία των απαιτήσεων τους - είναι γνωστή από το παρελθόν- έχει οδηγήσει εδώ και μήνες από την εποχή του Σαμαρά την κατάσταση σε αδιέξοδο. Μια αλήθεια που ΚΑΝΕΝΑΣ δεν αρνείται από κανένα χώρο.

3. Είναι :ΑΔΥΝΑΤΟ να υπολογιστούν ακριβώς οι συνέπειες ενός GREXIT και σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο όπως και τι θα γίνει στην ευρωζώνη. Όποιος λέει κάτι άλλο ή είναι αφελής ή σκοπίμως ψεύδεται ή παραπληροφορεί. Μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν και με πολλά ερωτηματικά ως προς την ακρίβεια τους. Και αυτό γιατί απλά δεν υπάρχει προηγούμενο σε διεθνές επίπεδο με έξοδο κράτους από κοινό νόμισμα όπως το ευρώ. Σημειώστε ότι αφενός η αξία του ευρώ στηρίζεται στην αμετάκλητη συμμετοχή των κρατών που συμμετέχουν και αφετέρου ότι η ύφεση δείχνει διεθνώς να επιστρέφει. Για αυτό βλέπεται και ανησυχία από ΗΠΑ, Κίνα ,G7  ακόμα και δήλωση του Στρός Καν.

4. Οι προβλέψεις των οικονομολόγων ένθεν και ένθεν ασχολούνται σε μακροοικονομικό επίπεδο και ΟΧΙ στην  καθημερινότητα μας. Αν δε συνυπολογίσουμε και την αδυναμία προσέγγισης και καταγραφής  της, λόγω της περιπλοκότητας της κατάστασης μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε γιατί κανείς τους δεν μιλά πέρα από άμεσες συνέπειες...

Προσωπικά τι πιστεύω:

Α) Αν παραμείνουμε στην ευρωζώνη με τους σημερινούς όρους ούτε οικονομική ανάπτυξη θα υπάρξει ούτε το χρέος θα μειωθεί.  Όποια δε κυβέρνηση και αν είναι βγει από όποιο πολιτικό χώρο, μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα καταλήξει πάλι αντιμέτωπη με την χρεοκοπία, το μέγιστο σε έξι μήνες από σήμερα.

Β) Το ίδιο ισχύει και αν πάμε σε εθνικό νόμισμα και συνεχίσουμε τις ίδιες πολιτικές.

Γ) Μιλώντας καθαρά τεχνικά νομική ή πολιτική διαδικασία για έξοδο από το ευρώ σήμερα ΔΕΝ υφίσταται. Αν υποθέσουμε πως προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση θα χρειαστεί χρόνος και χρήμα για να γίνει πράξη. Και ουδείς βέβαια ξέρει πως θα αντιδράσουν οι περίφημες αγορές.

Δ) Αν άμεσα ΔΕΝ μειωθεί τουλάχιστον η φορολογία, δεν γίνει μια μορφή σεισάχθειας (ακόμα καλύτερα ένας οριζόντιος μηδενισμός  των χρεών της οικονομίας ), δεν αντιμετωπισθεί το χρέος μέσω του Λογιστικού Ελέγχου, αν δεν εφαρμοστούν αναπτυξιακές πολιτικές που να είναι προσαρμοσμένες  στον μικρομεσαίο  προσανατολισμό της οικονομίας μας,  δεν αντιμετωπιστεί η ανεργία με αύξηση των θέσεων εργασίας, και δεν γίνει πραγματική μείωση της γραφειοκρατίας ΜΗΝ περιμένετε να δούμε καλύτερες μέρες.

Ε) Ο πανικός και η διασπορά φημών είναι ότι χειρότερο αυτή την στιγμή. Σήμερα περισσότερο από πότε χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Όποιο σενάριο και να γίνει πραγματικότητα σημειώστε ότι με το θυμικό δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνο με λογική.

ΣΤ) Ακόμα  όποιος δεν θέλει τα δημοψηφίσματα , φοβάται τι θα αποφασίσει ο λαός, νιώθει ότι το ερώτημα είναι λάθος και άλλες παρόμοιες δικαιολογίες ή δεν τον ενδιαφέρει η δημοκρατία ή την φοβάται. Η δημοκρατία ΔΕΝ έχει αδιέξοδα. Αδιέξοδα έχουν όσοι την φοβούνται όπως και αυτή που φοβούνται την έκφραση του λαού. Αν την ΕΕ ή όποιον εδώ τον ενοχλεί η έκφραση της δημοκρατίας και θέλει να τον  θεωρούν σωτήρα ας του αποδώσουμε τον όρο «Αυτοκράτωρ Σωτήρ»  και να του κόψουμε το παραμύθι ότι υποστηρίζει δημοκρατικούς θεσμούς κλπ.

Η) Κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» με την σύμπραξη όλων των κομμάτων λυπάμαι αλλά θα απέχει λίγο από μια ιδιότυπη συνταγματική εκτροπή.  Και αν κάποιος/α δεν καταλαβαίνει τι συνεπάγεται θα του θυμίσω τι έγινε την τελευταία φορά που συνέβη. (1989)

Πολλά θα συμβούν τις επόμενες μέρες. Πολλά θα ακουστούν. Προπαγάνδα, επικοινωνιακά παιχνίδια όλα θα είναι στο παιχνίδι. Η ουσία όμως  είναι μια:

Δεν θα κριθεί  απλά να θα είμαστε μέλος την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και  η ίδια η ουσία της  δημοκρατίας . Θα κριθεί  άμεσα το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Για αυτό ενημερωθείτε και δράστε ως πολίτες  με γνώμονα ότι λέει η συνείδηση σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: