Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Είμαστε σε σταυροδρόμι



Του Σταμάτη Στεφανάκου
Αρχίζει να γίνεται συνείδηση σε πολύ κόσμο ότι ζούμε σε μια χρονική περίοδο που τα γεγονότα τρέχουν σε γρήγορους ρυθμούς και ο χρόνος φαίνεται να συμπιέζεται.

Αυτό που συνειδητοποιούμε πλέον ως κοινωνία αλλά και ως άνθρωποι είναι ότι είμαστε μέρος της ζωντανής ιστορίας. Τα γεγονότα των τελευταίων ετών  - και  ότι ακολουθεί-  θα δώσουν υλικό στους ιστορικούς του μέλλοντος να αναλύσουν και να περιγράψουν αυτή την εποχή και ίσως  δοθεί η ευκαιρία στις επόμενες γενιές να μάθουν από αυτά, ώστε να μην τα επαναλάβουν.


Εδώ και 40 χρόνια έχουν γίνει τραγικά λάθη δημιουργώντας απίστευτα προβλήματα. Έως πρόσφατα η Ελλάδα ακολουθούσε ένα δρόμο που την διέκρινε η διαρκής υποχώρηση μπροστά στις απαιτήσεις των δανειστών. Μετά τις τελευταίες εκλογές – ο λαός επέλεξε μια άλλη πολιτική- μια άλλη δυναμική έχει αναπτυχθεί σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Παρόλη όμως την αισιοδοξία και την αρχικές διαπραγματεύσεις  που δείχνουν ότι πηγαίνουν προς την σωστή κατεύθυνση υπάρχουν αρκετά θέματα που μπορούν να μας οδηγήσουν ξανά στον κατήφορο.

Η ευφορία αποτέλεσμα των προσπαθειών που έχουν επιτελεσθεί και επιτελούνται δεν είναι εγγυημένο ότι θα συνεχιστεί.  Μπροστά μας υπάρχουν πολλές προκλήσεις και ακόμα περισσότερες θα εμφανιστούν άμεσα. Ούτε είναι βέβαιο ότι θα κρατήσει η πολιτική ηγεσία τον δρόμο για τον όποιο έχει εκλεγεί.

Σε αυτή την ιστορική στιγμή χρειάζεται οι πολίτες να είναι ενεργοί έτοιμοι περισσότερο από ποτέ  και να ενισχύσουν ότι οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον όπως και να αντισταθούν σε ότι μας γυρνά πίσω.

Η πολιτική δεν μπορεί να καθοριστεί από  τεχνοκράτες όταν οι ζωές οι δικές μας και των παιδιών μας είναι σε ρίσκο. Ούτε είναι δυνατόν να μένουμε αμέτοχοι.

Δεν είναι θέμα να στηριχθεί αυτή η κυβέρνηση. Είναι θέμα να μπει η χώρα σε μια άλλη λογική.

Δεν είναι θέμα αριστεράς, δεξιάς, κέντρου ή εξωκοινοβουλευτικών.

Είναι θέμα όλων μας.

Ότι και να γίνει από εδώ και πέρα, όπως και να καταλήξει ένα είναι σίγουρο: Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι που κρίνονται πολλά. 

s.stefanakos@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: