Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Παραμύθι δίχως τέλος: «Αναλογική σύνταξη, Βασική σύνταξη, ελάχιστό εγγυημένο εισόδημα»


Του Σταμάτη Στεφανάκου

Τις τελευταίες μέρες ακούγονται πολλές «επιτυχίες» από την παρούσα κυβέρνηση  και άρχισα να προβληματίζουμε σε πιο παράδεισο ζούμε; Καπιταλιστικό; Σοσιαλιστικό; Χριστιανικό; Βουδιστικό; Συμπαντικό; Κάποιον άλλο; Μήπως έχουμε φτάσει στην χώρα των θαυμάτων της Αλίκης;

Δεν μπορεί. Θα είμαστε σε κάποιο «μαγικό» κόσμο. Ή είμαστε κυριολεκτικά όλοι μας κάτω από επήρεια ουσιών ή έχουμε λύσει όλοι τα προβλήματα μας ή η αποχαύνωση έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Υποτίθεται πως θα «ενισχυθούν οι μη έχοντες και κατέχοντες, οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες κλπ». Διπλή ή μάλλον πολλαπλή κοροϊδία.


Ας δούμε όμως από κοντά τι λένε:

Βασική σύνταξη: «Από 1.1.2015 και εφεξής καθιερώνεται βασική σύνταξη. Το ύψος της βασικής σύνταξης, για το έτος 2010, καθορίζεται στο ποσό των τριακοσίων εξήντα (360,00) ευρώ μηνιαίως, για 12 μήνες και αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του νόμου περί συντάξεων.»

Σημείωση 1: Η βασική σύνταξη θα είναι ενιαία  για όλα τα ταμεία, εξαρτώμενη από την ισχύουσα δημοσιονομική πολιτική και συνδεδεμένη με εισοδηματικά κριτήρια.

Αναλογική σύνταξη: «Αναλογική σύνταξη είναι το ποσό εκείνο της σύνταξης που θα αντιστοιχεί στα έτη για τα οποία έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές και αναλογεί στο ύψος των εισφορών αυτών. O υπολογισμός με βάση την αναλογική σύνταξη ξεκινά για τα έτη μετά την 1/1/2013 και αφορά ασφαλισμένους που θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1/1/2018»

Σημείωση 2: Η αναλογική σύνταξη είναι αποσυνδεμένη από οποιασδήποτε μορφής κρατική εγγύηση ή  κρατική χρηματοδότηση. Το δε σημαντικό είναι ότι υπολογίζεται βάση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και με την χρήση συντελεστών που μειώνουν περαιτέρω  την σύνταξη.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: «Το πρόγραμμα «Ε.Ε.Ε.» απευθύνεται σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και στοχεύει με τις τρεις του δράσεις αφενός στην άμεση κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσής τους και αφετέρου στην κοινωνική επανένταξή τους.»

Σημείωση 3: με 200 € /μήνα και ανά δικαιούχο; Και με «50 € για κάθε ανήλικο και 100 € για κάθε ενήλικο προστατευμένο μέλος»;

Για να τα δούμε τι συνεπάγονται αυτά καταρχάς ως προς τις  συντάξεις. :

  1.  Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι σε άθλια οικονομική κατάρρευση -πρακτικά έχουν πτωχεύσει-  αφού πέρασαν από συνεχόμενες διοικήσεις που είναι υπεύθυνες για χρηματιστηριακά παιχνίδια, δομημένα ομόλογα, PSI, διαφθορά και κακοδιαχείριση. Και για να μην ξεχνιόμαστε: Οι διοικήσεις αυτές είχαν διοριστεί από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ … Ναι αυτοί που κυβερνάνε και σήμερα!
  2. Ακολουθώντας την εύκολη λύση μειώνουν τις συντάξεις και καθιστούν το συλλογικό δικαίωμα στην ασφάλιση και στην σύνταξη επισφαλές, σε σημείο που να  σπρώχνουν τον κόσμο στην ιδιωτική ασφάλιση και συνταξιοδότηση

  3. Είναι αμφίβολο αν βγαίνοντας στην σύνταξη θα έχεις στοιχειωδώς το απαραίτητο εισόδημα  για να ζήσεις αξιοπρεπώς.
  4.   Κανείς φυσικά δεν έχει ζητήσει ποινικές ευθύνες από τις διοικήσεις αυτών των ταμείων και του εκάστοτε υπεύθυνου υπουργού. Όλοι δηλώνουν υπεύθυνο κάποιον άλλο….
  5.   Η συγκεκριμένη πολιτική στις συντάξεις θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα αφενός γιατί δεν θα έχει ο συνταξιούχος καταναλωτικές δυνατότητες και αφετέρου θα δημιουργήσει ένα κύμα εργαζομένων που δεν θα έχουν κανένα λόγο να ασφαλιστούν ή να πληρώσουν σε δημόσιο ασφαλιστικό φορέα  για ασφάλιση και συνταξιοδότηση, και θα δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα στην ρευστότητα των ταμείων. 
  6.   Οι πολίτες δεν έχουν ερωτηθεί πότε, ούτε τώρα, ούτε στο παρελθόν. Αποφάσεις έχουν ληφθεί και με την συμμετοχή συνδικαλιστών που ας το πούμε ευγενικά είναι πολύ αμφισβητήσιμος ο ρόλος που έχουν παίξει στην παράσταση: «προασπίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων»…
Όσον αφορά το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» , αναφερόμαστε σε μια κοροϊδία επικών διαστάσεων, ένα αισχρό  παραπλανητικό  επικοινωνιακό  δόλωμα για να σκεπάσουν την ανεπάρκεια , την ανικανότητα και τις εγκληματικές πολιτικές επιλογές τους.  Έχουν ευθύνες απέναντι στο λαό και τους εργαζομένους αυτής της χώρας που δεν διαγράφονται.  

Η πολιτική τους απλή: διαχείριση της φτώχειας.


Η μέθοδος τους ακόμα ποιο απλή: πετάμε ξεροκόμματο στον εξαθλιωμένο.

Αν νομίζεται ότι είμαι υπερβολικός καλύτερα να  προσέξετε τα παρακάτω:

1.       Προϋποθέτει την κάλυψη προσώπων  με μηδενικό εισόδημα.

2.       Αντικαθιστά εν μέρει το επίδομα ανεργίας για τους μακροχρόνια άνεργους.

3.   Με το σύνολο των μέτρων αυτών ΔΕΝ αντιμετωπίζεται η ανθρωπιστική κρίση στην χώρα αλλά αντίθετα είναι πιθανό να δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο που θα οδηγεί σε περισσότερη εξαθλίωση. Στην ουσία μετατρέπει τον άνεργο σε παθητικό επαίτη.

Και το κυριότερο η πολιτική αυτή αγνοεί επιδεικτικά την ανάγκη του ανέργου για να βρει δουλειά και του εργαζόμενου να συνεχίσει να εργάζεται.  Δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας , ούτε λύνει προβλήματα. Απλά απαξιώνει περαιτέρω την εργασία.

Αν δούμε συνολικά αυτές τις εξελίξεις  αυτές για τις συντάξεις και το δήθεν «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» διακρίνουμε ότι οι ακραίες νέο-φιλεύθερες πολιτικές έχουν δυο άξονες πάνω στους όποιους δουλεύουν:
·   

     Ο πρώτος άξονας είναι να κρατάνε τον κόσμο σε καταστολή μέσω της εξαθλίωσης.

·          
      Ο δεύτερος μέσω της απαξίωσης της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά.

Στο σημείο αυτό δυο είναι τα  ερωτήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν: 

Α) Η όποια κυβέρνηση διαδεχτεί αυτή, αν θα είναι επαρκώς ικανή  να ανοίξει άλλους δρόμους που θα σέβονται την δημοκρατία και την συμμετοχή των πολιτών στα κοινά χωρίς περιορισμούς, και κυρίως αν θα έχει κατανοήσει ότι η διαχείριση της φτώχειας  δεν είναι λύση, όπως λύση δεν είναι και ο κρατικισμός που ορισμένοι προτείνουν ως απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας...

Β) Πως χωρίς καπέλα κομματικά ή άλλα , οι πολίτες θα συμμετάσχουν δημοκρατικά  στην λύση των συλλογικών προβλημάτων αξιώνοντας μέσω της συμμετοχής τους, ορθολογική διαχείριση και διαφάνεια. 

s.stefanakos@gmail.com
 
Σχετικές πηγές:








Δεν υπάρχουν σχόλια: